+36202538924

Szívem szerint azt mondanám, hogy kapcsold ki a számítógéped, és öleld meg a férjedet, a feleséged, a gyerekedet, anyukádat… bárkit… valakit… és akkor rájössz, hogy nem kell többnyelvű és több oldalas használati segédlet senkihez, mert az érintés hatalma fölülmúlhatatlan, és a szeretet nyelve az, amit mindenki ért…

MILYEN MESSZIRE VAGY HAJLANDÓ ELMENNI, HOGY A LEHETŐ LEGKÖZELEBB KERÜLJ ÖNMAGADHOZ?

Van hozzá térképed?

Segítek megérteni egy-egy „lányos” mese mondanivalóját. Ezek a mesék egyszerre szólnak a gyerekekhez és a felnőttekhez, a felnőttek gyermeki énjéhez. És annak ellenére, hogy tipikusan lányos meséknek tartjuk ezeket, a fiúknak is tanulságul szolgálhatnak.

Térkép Csipkerózsikához. Miért éppen Csipkerózsika? Ő volt a példaképem. Irigyeltem, hogy kedvére alhatott nagyon sokat.

Miért van szükség, kinek van szüksége erre a térképre? Csipkerózsikának? A királyfinak?

Olyan történeteket hoztam, amelyekben nem a bűnöst keressük, hanem a jelentést.

Lehetőséget kapunk arra is, hogy egy kicsit jobban elmélyüljünk magunkban, hogy megvizsgáljuk, hol is tartunk jelenleg az életünkben. És ami a legfontosabb: kérdéseket fogalmazzunk meg és tegyünk föl önmagunknak.

A mesék – mint az életünkben minden és mindenki, akivel kapcsolatba kerülünk –tükröt tartanak nekünk. Mit látsz, ha belenézel? A képmásodat vagy más képet, mint amit látni szeretnél?

Fanni, tükör

A legismertebb tükrös mesében a mostoha bűvös tükre (a tudatalattija) azt mutatta, hogy az ártatlan, romlatlan Hófehérke szebb, mint ő. Ezt akarta látni, hiszen vihar dúlt a lelkében. Nem látta önmagát, a saját szépségét.

Ó, milyen szubjektív fogalom a szépség?!

Az egyik kedvenc mondásom: „Ha szereted, szépnek látod. És minél szebbnek látod, annál jobban szereted.”

A szeretet megszépít. Szerintem ezt mindannyian tudjuk… és remélem, mindannyian tapasztalatból!

Mit üzen nekünk a gonosz mostoha? Nekem a rosszabbik énemet. Semmiképpen nem az igazi anyánk csúnyább, rosszabb változatát, hanem azt a rút oldalamat, amitől félek.

Úgy tűnik, a legtöbb mesében elég a királylánynak szépnek lennie. De csak úgy tűnik! Hófehérke a mese végére kislányból felnőtt nővé érik… ehhez viszont szüksége volt próbatételekre: gondoljunk csak a bűnre csábító almára, aminek nem is tudott ellenállni (ahogy az övnek és a fésűnek se – hét főbűn: kevélység, torkosság)… és valójában a föleszméléshez egy megrázó esemény, szó szerint egy megrázkódtatás (!) segítette hozzá: a törpék megbotlottak vele egy kőben…

Ki ne szeretett volna gyerekkorában királylány, vagy ha fiú, a gonosz sárkányt legyőző hős királyfi lenni?!

Aztán az évek teltek és múltak, és kopni kezdett a koronánk fénye…

Pár hónapja arról beszéltem, hogy a saját életünknek mi vagyunk a főszereplői. Szólj csak a világosítónak, hogy irányítsa rád a fényeket! Szólj az operatőrnek, hogy téged többször és közelebbről filmezzen!

Mi változna meg?

nézőpont

Hol játszódik ez a jelenet?

Mondhatnám, hogy Pusztaszeren, de akár azt is, hogy Dubaiban. Látod, csak a nézőpont más!

Nekem sokáig szimpatikus volt a rút kiskacsa elmélete, mert magam is elhittem, hogy nem a megfelelő családba születtem, és belőlem is gyönyörű hattyú lesz egyszer… De mi van akkor, ha én abban a történetben nem a kiskacsa vagyok, hanem a kacsamama, egy másik hattyú (a fekete hattyú), vagy akár a víz, ami tükörré változva megmutatja az igazi valónkat?!

Lám, megint a tükör…

A tükörbe nézés nagyon fontos szimbólum (Bánhidi Józsi tréningjén edződött vezetők már jól tudják ezt)!

Vannak olyan mesék, amelyekben a nő szerepel a központi helyen. Ezek a mesék mutatják legjobban, mennyire fontos a nézőpont.

Képzeljük el Csipkerózsika meséjét, ha a királyfi lenne a főszereplő! Akkor kezdődne a mese, ahol az eredeti véget ért.

Nézzük meg a mesénk néhány piszkozatát!

(Az első két forgatókönyv természetesen az én képzeletem játéka.)

1. Meghívják mind a 13 tündérkeresztanyát.

 • Nincs semmi bonyodalom. Happy end, boldog vég, ta-damm!
 • Nem történt semmi érdemleges. Hogy lesz ebből film?! Érdemes erről mesét írni?

2. Nem hívják meg a 13. tündérkeresztanyát

 • torony
 • rokka
 • kiserken a vér
 • mégse fog az átok
 • a sebet bekötözik, a királylány meggyógyul

… csakhogy vénlány marad, mert még nem született meg az a királyfi, akit neki szánt az ég (meg van írva: 100 évet kéne várnia!)

Szerinted meg lehet érteni a királylányt királyfi nélkül?

Szerintem nem. Éppen ezért kerülhetett a köztudatba a 3. változat, miszerint:

 • átok
 • vér
 • 100 év alvás
 • 99 királyfi nem tud áthatolni a sűrű csipkebokron
 • De a 100. évben minden megváltozik!

Legyen bár királyfi, szegénylegény, vagy közalkalmazott, amikor a külső fennálló tarthatatlan állapot vagy a fele királyság csábító ígérete arra készteti hősünket, hogy útnak induljon, attól kezdve semmi sem állíthatja meg.

És mivel hősünknek a jóslat szerint éppen eljött az ideje, nem kellett bajlódnia az áthatolhatatlan rengeteggel, mert az szépen megnyílt előtte.

kastély

Mi tudjuk, mikor jön el a mi időnk?

Régen minden könnyebb volt. Csak föl kellett tarisznyázni, és a küzdelmes úton mindig akadtak segítők: tündérek, manók, táltosparipák. Ráadásul az út végén mindig ott várt a királylány és garantált nyereményként a fele királyság. Bezzeg ma szorongásos depresszióval, gazdasági világválsággal, világgazdasági válsággal, mi több: globális felmelegedéssel kell megküzdeni, minimálbérért.

Belőled milyen királylány vagy királyfi vált volna? Tételezzük föl, hogy te vagy a legkisebb királyfi, de nem olvastad a rólad szóló mesét. Nem tudod, hogy a bátyáid azért buktak el az úton, mert tiszteletlenül bántak az őket megszólító öregemberrel, aki megmutatta volna az utat az élet vizéhez.

Ma, 2012 márciusában hány öregemberrel, öregasszonnyal lehettél volna kedvesebb? Hány partra vetett halacska életét menthetted volna meg, tudva azt, hogy az anyjuk majd hálából fölhozza neked a feneketlen tó mélyéről a királykisasszony elvesztett gyűrűjét?

Miért van az, hogy a legkisebb fiú ennek a tudásnak ösztönösen is a birtokában van?

Pedig a mese elején a legkisebb királyfi általában problémás. A szülei szemében. A saját szemszögéből bátor, és hatalmas az önbizalma. Gondolkodás nélkül vállalja a kockázatot.

Na, most akkor lányos mese vagy nem lányos mese? Kinek is készül az a térkép, aminek a segítségével a királyfi eljuthat Csipkerózsikához?

Mondd csak, te hétköznapi hős, mekkora a birodalmad? A te királykisasszonyod, akinek megküzdöttél a kegyeiért, még ma is a legszebb?

Kattints a folytatáshoz!