+36202538924

Clarissa Pinkola Estés, a Farkasokkal futó asszonyok könyv szerzője szerint a sérült lelket ápolni kell. Érdemes türelemmel, megbocsátással begyógyítani a sebhelyeket. Amikor a nő bekerül a „sebhelyesek klánjába”, már el tudja fogadni – az élvezetek mellett – a fájdalmat is. Majd szépen lassan megtanul választani a kettő közül…

tunder

Életünk csak akkor lehet teljes, ha időnként hazatérünk önmagunkhoz, a forráshoz, meghallgatjuk a lélek suttogását. Ez a találkozás a Természeti Asszonnyal töltött idő.

Neked hol az energiaforrásod? Mitől töltődsz föl, hogy utána másoknak adni tudj magadból? Táncolsz, festesz, alkotsz eleget?

Csipkerózsika alvás közben töltődik.

De minden 100 év letelik egyszer…

A királylány felébred, öntudatra ébred, és újjáéled vele a világ. Látszólag mindenki ott folytatja, ahol 100 évvel ezelőtt abbahagyta: a szakács is lekeveri a beígért pofont a kuktának.

A mese fontos „kelléke” egy királyfi, jó helyen, jó időben. Nem tud és nem csinál semmi különlegeset, de hatásos a belépője! Csókjától a beteljesült nőiség éled újjá:  egyesülnek a férfi és női energiák, megkezdődik a beavatás. (A kiskukta beavatása a pofon volt.) A régi személyiség meghal és egy új személyiség születik.

Beavatásra szükségünk van/lenne. A Skorpió a beavatás csillagjegye: a mélység, a szenvedély, az átalakulás, az önbizalom forrása, az önismeret legmagasabb szintje.

A mesei fordulatok olyan világba vezetnek, amelyben még járatlanok vagyunk. A beavatás a mi életünkben azt jelenti, hogy valami megváltozott, nemcsak kívül, hanem bennünk is: nem élhetünk úgy tovább, mint eddig.

Ébredj, Csipkerózsika, megjött a királyfi!

Érzéseinkre figyelve, ősztöneinket követve mi is új lehetőségeket kaphatunk az élettől.

Évekkel ezelőtt az egyik barátnőm a kezembe nyomott egy tanulmányt a nőkről. Linda Franklin írta a női felszabadítás nagy hazugságairól. Zseniális írás!

Csak néhány gondolat, hogy kedvet kapjatok az elolvasásához, de még inkább a megvalósításhoz.

  •  Nem az a kérdés, hogy az anyaságot lehet-e, hanem az, hogy szabad-e halogatni.
  •  A kisfiúk szabályokat állítanak föl és aszerint játszanak, a kislányok kötnek ugyan néhány megállapodást a játék elején, de azokat se tartják be.
  • A nő számára a megadás a győzelem.
  • Míg egy nőnek központi jelentőségű az anyával, vagyis tulajdonképpen a Földanyával való kapcsolat, addig a férfi küldetése az, hogy felnőttként le tudjon válni az anyjáról (nem egyenlő az elválással!)
  • A túlhajszolt szupernő álarca mögött gyakran egy rémült kislány rejtőzik.

És néhány megoldási javaslat az önmagunkra találáshoz:

Ül itt közöttünk olyan, akinek a pszichológus receptre írta föl, hogy keresse meg és hozza ki magából a kurtizánt!

Linda Franklin is azt javasolja, hogy minél gyakrabban éljük meg a bennünk élő négy nőtípust: az anyát, az amazont, a madonnát és a kurtizánt.

Az anya gondoskodó típus, akit a másokhoz fűződő kötöttségei éltetnek.

Az amazon nő erősen összpontosított, törekvő, céltudatos, magabiztos és önálló.

A madonna normákat, értékeket és ideákat közvetít. Olyan tulajdonságai vannak, mint türelem, hallgatás, hűség, titokzatosság.

A kurtizánnak elsősorban személyes viszonya van a férfival intellektuális, érzelmi és szexuális téren.

Engem elsősorban a túl jó anya szerepe veszélyeztetett. Vannak anyák (talán rajtam kívül is), akiknek nem elég az „elég jó”, akik tökéleteset akarnak nyújtani. Semmi más nem létezik a világból, csak a fene nagy megfelelés. Az, amit én képzelek, hogy ő, a gyerekem hogy szeretné. Szeretettel tettem a dolgaimat, de a szeretetem fojtogató volt (akkor még nem értettem, hogy az újszülöttem nyaka köré csavarodó köldökzsinór éppen erre akart figyelmeztetni).

A mesehősök is sokszor elbuknak. Ma már nekem sem a tökéletessé válás a végső cél. Tudom: ha valaki elindul saját fejlődése útján, nem kerülheti el a buktatókat sem.

Hamupipőkét mi hajtotta (a gonosz mostohán kívül), hogy tökéletes munkát végezzen?

Ha mindent megtettél, amire képességeidből telik, ember vagy. Ha mindent megtettél, amit akartál, akkor isten. Bonaparte Napóleon

Holle anyó meséjében mind a három lány én vagyok, lelki fejlődésem különböző állomásain. (Pár éve még nem ráztam volna le a fáról az érett almákat és nem szedtem volna ki a kemencéből a megsült kenyereket.)

„Az amazon nők nem tudnak várni. Túl sok elvégeznivalójuk van, és mindenben az elsők akarnak lenni. Bizony, minden mitológiai történetben a szűz lány az, aki vár. Aztán eljön érte a herceg, ásó, kapa, nagyharang… minden nő erről álmodik, még az amazon is. De hogy mindez megtörténhessék, a nőnek bizonyos várakozó magatartást, és nagy-nagy türelmességet kell kifejlesztenie önmagában. “

No, kezdjük már érteni Csipkerózsikát?

Azoknak a nőknek, akik elveszítették a kapcsolatot intuitív énjükkel, nem súgnak a belső hangok. A madonna soha nem veszíti el a titokzatosságát. „Sok nő szinte beteges kényszert érez, hogy megossza a férfival legbensőbb érzéseit és gondolatait, azon erőlködve, hogy a férfi megértse őt. A valóságban azonban a férfiak gyakran nem képesek fölfogni ezeket a női érzéseket és szükségleteket, amelyek csak roppantul nyomasztják őket, mert a nőkkel ellentétben a férfiak rendkívül egyszerű teremtmények.”

Egy régi mondás szerint: „Ha egy úriasszony azt mondja nem, akkor az azt jelenti, talán. Ha azt mondja, talán, az azt jelenti, igen, ha azt mondja, igen, akkor az nem úriasszony.”

„Amikor egy férfi élettársat keres, akkor olyan nőt igyekszik fölkutatni, aki valahogy kombinálja magában a nőiességnek a két egyenlő erejű, ám mégis ellentétes aspektusát, a madonnát és a kurtizánt. Vagyis úrinőt akarnak a nappaliba és kurvát a hálószobába.”

A zabolátlanság viszont nem féktelenséget, nem a tabuk kontrollálatlan áthágását jelenti, hanem a természetes energiák felszabadítását és kiteljesítését. Szükségünk van egyfajta női „bölcsességre”, hogy ezeket a bennünk élő „istennőket” mozgósítani tudjuk, ha szükség van rá.

Ismertek olyan mesét, ahol a királylány  a királyfit vagy a királyfi a királylányt készül legyőzni?

Mi változott meg azóta? Miért gondoljuk, hogy a férj, a férfi ellenfél? A másik elleni harcban az egyik mindig fél… vagy (mind)kettő fél?

A nőknek nem feltétlenül valakitől vagy valamitől kell felszabadulni, hanem belső ösztöneiket, tudásuk-intuíciójuk forrását kell megnyitni.

eywa

Ahogy a jobb kéz ügyesebb a ballal együtt; a jobb és bal agyfélteke együttműködésével világokat lehet megmozgatni, ugyanúgy tartozik össze a király és a királylány, férfi és nő.  „Összetartoznak, ám más-más feladatuk van az életben, és ennek megfelelően más-más a gondolkodásuk is. A nő gondolkodásmódja globálisabb, intuitívabb. Könnyebben átlátja a világot, jobban hallgat az érzéseire, megérzéseire, így ösztönösebben talál rá a megoldásra. Ezért láthatja a tündér előre az eseményeket. A férfi viszont elsősorban a részletekre figyel, gondolkodása elvontabb, problémaközpontú. Nem érzésekre, hanem logikára épít, így elsősorban nem emberekkel, hanem élethelyzetekkel tud jól bánni. Jó kiegészítője lehet a tündérnek, aki tudja ugyan a megoldást, de nem tudja azt végrehajtani. A mesékben is kiegészítik egymást.
Ugyanígy az irodalmi alkotások egész tucatja szól arról, hogy a férfi lelkében él egy nő is, és fordítva. A rátalálás belső békét tud adni a személyiségnek.

Gyanítható, hogy ez az egész kérdéskör a Mérleg jegyéhez vezet bennünket, leginkább a tündérek esetében. Annál is inkább, mert a Mérleghez a házasság fogalma szorosan kapcsolódik.  Ez az egyetlen jegy, amely harmonikus egyensúlyt tud teremteni a férfi és női erők között.” (Szakács Attila: Kis útmutató a királylányhoz)

„A férfi akkor igazán férfi, ha van nemző, férfiereje. A férfierő azonban nem csupán a gyermeknemzésben mutatkozik meg, ugyanis legtöbbször egyáltalán nem is erről van szó. A férfi legtöbbször – akármilyen hihetetlen – gondolatokat termékenyít meg… mégpedig leginkább a párja, felesége gondolatait. A legtöbb jól működő párkapcsolatban a nő álmodik, kitalálja, mit is kellene létrehozni, úgy működik, mint egy forrás. A férfi pedig a nő által megálmodott gondolatot megtermékenyíti, mozgásba hozza, megvalósítja. Az alkotáshoz, a teremtéshez mindkettőjük erejére szükség van.”

Házi feladat: Rajzolj térképet magadhoz!

Mindegy, hogy Csipkerózsika vagy-e, vagy a királyfi, vagy esetleg még a mostoha jelmezét se mindig sikerül levetni magadról… készíts egy térképet, egy útvonaltervet, aminek a segítségével mások eljuthatnak hozzád, ha letelt a 100 évetek.

A feladat elkészítésekor használd az összes érzékszervedet! Kifejezheted magad dalban, tánccal, egy jó kávéval… vagy egy jóleső öleléssel.

Add át a térképet annak, akiről szeretnéd, hogy eltaláljon a szívedhez!