+36202538924

Van még egy kedvenc meseszereplőm: a sárkány! A kínai horoszkóp szerint most épp a sárkány éve van! A DXN éve van?

A legeslegkedvesebb mesém Lázár Ervin Hétfejű tündér című meséje. Azelőtt is gyanítottam, hogy a sárkány nem olyan gonosz, mint amilyennek egyesek beállítják, a teljes bizonyosságot ez a mese és Süsü adták meg, a Sárkány és papucsról nem is beszélve! Annyi jót tudnék róluk mondani, de most csak egyet említek, ami Csipkerózsánk szempontjából is fontos: a sárkány – érdekes módon – mindig akkor tűnik föl a színen, amikor a királylánynak már amúgy is illendő lenne férjhez mennie.

Meseelemzők és pszichológusok egybehangzó véleménye szerint a nő akkor válik igazán nővé, amikor felfedezi, hogy a férfiban lakó sárkányt (agresszivitást?) meg tudja szelídíteni. Amikor rájön, hogy tud bánni a férfival. De ez nem egyenlő a szexuális érettséggel, és nem jön automatikusan az életkorral. (Még 30-40 fölött se!)

Hogy kapcsolódik ez a mi hősnőnkhöz?

A kiserkenő vér arra utal, hogy elérkezett a szexuális érettség ideje… csakhogy… a királykisasszony eddig szinte burokban élt, és különben is, a forgatókönyv szerint átokbeteljesülés esete forog fenn.

Az elfelejtett tündér, a 13., akit nem hívtak meg a buliba, megátkozza Csipkerózsikát. A számok jelentéséről azt olvastam, hogy a 12 tündérkeresztanya a 12 hónap. A 13 a holdhónapokat jelenti, amit ma, a telihold napján különösen fontos megemlíteni. Az asztrológusok szerint a Nap a férfiasság és az apaság bolygója és jelölője, addig a  Hold a nőiességet és az anyaságot jelöli. Ilyen értelemben a 13., meg nem hívott tündér az elfojtott, a megtagadott nőiességet szimbolizálja. A sértettség sebezhetővé vagy agresszívvá teheti a nőt. Jaj annak, aki ilyenkor elékerül! Az utolsó keresztanya nem tudja semmissé tenni, csak enyhíteni az átkot.

Nekem ez azt is üzeni, hogy a szülők nem tarthatják meg maguknak a gyermeküket, és a veszélyektől se tudják megóvni. A királylánynak 100 év magányra, befelé fordulásra, csöndes érésre van szüksége.

Megszűnt számára a világ és ő is megszűnt a világ számára.  Szenvedélyes szerelemben, álomban vagy meditációban  ez teljesen elfogadott állapot.

Látszólag teljesen passzív marad, nem tesz semmit. De mi sejtjük, mit jelent a magány csöndje. Saját mélyebb lelki világunkba szállunk le ilyenkor.

alvás = alvás

alvás = pihenés

alvás = feltöltődés

alvás = emésztés, méregtelenítés

A mesét hallgató gyerekekben is gyakran jelennek meg belső képek, ha hagyjuk.

Ha mesefilmek formájában kívülről kapják a képeket, olyan, mintha elvennék tőlük az álmaikat, mintha mások álmát kellene élniük.

Az álmok világa az önismeret „királyi útja”. Az álmok elemzésével, újszerű megoldásokat találhatunk problémáinkra. A meditáció pedig egy belső utazás, amely képek és szimbólumok segítségével segít föltárni mélyebb lelki világunkat. Ezért is jutott eszembe a mesékkel kapcsolatban.

Hányszor hallottuk az iskolában, hogy fiam, ne álmodozz?! Aztán a motivációs trénerek vért izzadnak, hogy újra megtanítsanak képekben gondolkodni, célokat előre vetíteni. A kreativitás alapja a belső képalkotás és a játékosság. Ne engedd, hogy a tömegálmok belopózzanak a hálószobádba!

Az alvás kis halál. Meghal bennünk valami, hogy helyet adjon valami újnak. Mindennap meghalnak és újraszületnek bennünk dolgok. Életünk meghalt darabkáit tisztességesen meg kell gyászolni, el kell temetni: elmúlt szerelmeket, elvesztett munkahelyet, elhagyott lakásokat, eltört kristálypoharakat.

tunderretteg

Hellinger nevét többször is említettem már a családállítással kapcsolatban. Szerinte mindennek és mindenkinek, akivel az életünk során kapcsolatba kerültünk kell, hogy legyen egy saját polca, szobája a lelkünkben.

Egy szerelmi kapcsolatban, házasságban is sok befejezés és újrakezdés, sok „halál” és újjászületés zajlik le, ez az élet-halál-élet áramlása, körforgása, a holdciklusok. Előbb-utóbb meghal az illúzió, meghalnak a várakozások, de csak azért, hogy a  teremtő energiák felszabadulhassanak, újabb változásokat készítsenek elő. Ebben segíti a nőket a Hold, ami nem is olyan, csak olyannak látszik. Úgy látszik, hogy Csipkerózsika nem csinál semmit, csak alszik.

Felnőtté, nővé, anyává válni hosszú belső folyamat. Nem lehet sürgetni. A kilenc hónapot is tiszteletben tartjuk. A kapcsolat az anyával a bizalom alapja. Bizalomra szükség van a kapcsolatépítéshez.

ősbizalom

őserő

önmagunkat gazdagító folyamatok

A legtöbb nő életéből hiányzik az anyai beavatás, amely megtaníthatná az ősi nőiség lényegét.

Nagyon személyes dolgot szeretnék most elmondani. Sokáig meg voltam róla győződve, hogy engem a szüleim fiúnak vártak. Meg akartam felelni ennek az elvárásnak. Fociztam, fára másztam, sátoros ünnepeken is nadrágban jártam.

Szerelmesnek lenni helyből se könnyű, nálam ez azzal a tudathasadásos állapottal is járt, hogy ekkor már nőként akartam vonzó lenni, de úgy képzeltem, hogy ezt csak fiúk között tudom megvalósítani.

Akkor még nem tudtam, hogy nőnek tanulni csak nőktől tudok. Férfiak társaságában nőnek lenni azt jelenti, hogy már tudom alkalmazni a nők között tanultakat.

A legtöbb nő életéből hiányzik az anyai beavatás, amely megtaníthatná a nőiség esszenciáját:

Milyen a kapcsolatod önmagaddal? A magad ura vagy-e?

Csak az a nő képes elfogadni egy férfit urának, aki ura önmagának, és csak ő képes a férfit sírig szolgálni.

A most következő mesét több éve találtam az interneten… éppen ide kívánkozik:

Az ifjú Artúr királyt rajtakapta és elfogta a szomszéd uralkodó, miközben az ő erdejében vadászott.

A király a helyszínen megölhette volna Artúrt, mivel ilyen büntetés járt annak, aki vét más tulajdona ellen. De meghatódott a rokonszenvesnek talált Artúr fiatalságától, és szabadságot kínált neki, feltéve, hogy egy éven belül helyesen válaszol egy nehéz kérdésre.

A kérdés pedig így szólt: Mit akar valójában a nő?

Egy ilyen kérdés a legbölcsebb embert is zavarba hozta volna, az ifjú Artúr számára pedig megválaszolhatatlannak látszott…

Ennek ellenére még mindig jobb volt, mint akasztófán végezni, így aztán visszatért országába, és elkezdte kérdezgetni az embereket: a hercegnőt, a királynét, a prostituáltakat, a szerzeteseket, a bölcseket és az udvari bolondot… Vagyis mindenkit, de senki sem tudott meggyőző választ adni.

Viszont mind azt tanácsolták neki, kérdezze meg a vén boszorkányt, mert csak ő tudhatja a helyes választ. Az ára magas lesz, mert a vén boszorkányról köztudott volt a királyságban, hogy borsos árat kér szolgálataiért.

Eljött a megbeszélt év utolsó napja, és Artúrnak nem volt más választása, mint beszélni a varázslónővel. Az megígérte, hogy kielégítő választ ad, de előtte Artúrnak el kell fogadnia az árat.

A banya feleségül akart menni Gawainhez, a Kerek Asztal legnemesebb lovagjához, Artúr legjobb barátjához. Artúr borzadva nézett a banyára: púpos és rusnya volt, csak egy foga volt, gusztustalan hangok kíséretében émelyítő szag áradt belőle. Még sohasem látott ilyen visszataszító teremtést. Megrettent attól, hogy arra kérje legjobb barátját, vállalja érte ezt a szörnyű terhet. Ám amikor Gawain értesült a javasolt egyezségről, kijelentette, hogy ez nem túl nagy áldozat barátja életéért és a Kerek Asztal fennmaradásáért cserébe.

Kihirdették az esküvőt, a boszorkány pedig pokoli bölcsességével így szólt:

A nő valójában azt akarja, hogy saját életének ura legyen.

Mindenki azonnal tudta, hogy a boszorkány nagy igazságot mondott, és hogy az ifjú Artúr király megmenekült. Így is történt: a választ meghallva, a szomszéd uralkodó szabadon bocsátotta.

De micsoda esküvő volt az?! Az egész udvar jelen volt, és senki sem érezte magát bánatosabbnak, mint a megkönnyebbülés és szorongás között vergődő Artúr.

Gawain udvariasnak, nyájasnak és tisztelettudónak mutatkozott. A boszorkány pocsékul viselkedett, kézzel evett, közben pedig szörnyű hangokat és szagokat bocsátott ki magából.

Eljött a nászéjszaka, amikor Gawain a hitvesi ágyban várta, hogy feleségével egyesüljön. És akkor belépett a szobába a legszebb lány, akit férfi valaha is álmodott. Gawain elképedve kérdezte, hogy mi történt. A lány azt felelte, mivel a férfi udvarias volt vele, idejének egyik felében a rettentő, másik felében a vonzó külsejével fog mutatkozni. Melyiket szeretné nappal és melyiket éjszaka?

Micsoda kegyetlen kérdés…?! Gawain gyorsan mérlegelni kezdett: Legyen mellette napközben egy imádni való fiatal nő, akit mutogathat a barátainak, és ossza meg az ágyát egy undorító banyával? Vagy mutatkozzon nappal a szipirtyóval, és házasélete intim pillanatait töltse egy ifjú szépséggel?

(Te hogy döntöttél volna?)

– Válassz te magad! – felelte Gawain, a nemes szívű lovag.

A nő pedig úgy döntött, hogy éjjel-nappal szép hölgy lesz, mivel a férfi tiszteletben tartotta az ő vágyát, és megengedte neki, hogy életének ura legyen.

Csak az a nő képes elfogadni egy férfit urának, aki ura önmagának, és csak ő képes a férfit sírig szolgálni.

ildiki

Hát erre a kalandra készült Csipkerózsika a 100 éves álom alatt!

Viki, köszönöm a rajzodat!

Térkép Csipkerózsikához 3. rész