Hajháló és világháló, avagy Háziasszonyok a neten című webkonferencia 2. része

Egy idegen megkérdezett egy járókelőt, hogyan juthat el a városházára. – Menjen ezen az utcán lefelé két háztömbnyit, aztán… Nem! A másik irányba kell mennie három háztömbnyit, aztán jobbra kell fordulnia… Nem! Balra kell fordulnia… Aztán gondterhelten megvakarta a fejét és ezt mondta: Tudja, uram, innen nincs út, ami a városházához vezetne!

Bármennyire különös, erre a következtetésre jut sok ember, amikor a sikerre gondol: Innen, ahol vagyok, nem vezet oda út! Megpróbálkoznának a sikerrel, ha másként néznének ki a dolgok, de meg vannak győződve, hogy ahol állnak, onnan egyszerűen nem vezet oda út. A sikerhez vezető út csak egyetlen helyen kezdődhet: ott, ahol most állunk, legyen ez az ott bárhol is.” (Elmer Wheeler)

Várostérképeken ezt egy kereszttel vagy körrel jelölik.

Segítségünkre lehet a GPS (Global Positioning System) egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást, időmérést és sebességmérést végezhetünk földön, vízen vagy levegőben. Megmutatja és elmondja, hogy jutok el innen oda a leggyorsabban és a legrövidebb útvonalon.

Legtöbbünkben gyárilag van egy belső GPS. Ha valamit el szeretnék érni, akkor a kiindulási pont mindig az, amim van: az erősségeim és a gyöngeségeim. Számbaveszem a lehetőségeket, és megpróbálok felkészülni a veszélyekre. A DXN üzletben ez lehet egy Excel-táblázat Üzleti tervező vagy Gyémántterv címmel. Kérj segítséget a szponzorodtól!

GPS Műholdakkal egyeztetett pontos idő pozíció sebesség

A NŐ

Strengths – erősségek

Weaknesses – gyengeségek

Opportunities – lehetőségek

Threats – veszélyek

Elértem-e a céljaimat? Vannak-e új céljaim?

ÜZLETI TERVEZŐ

Jelenlegi pozíció (pl. SR): hálózat nagysága intranet, statisztika 

Cél a gyémánt

Amit a GPS-től tanulhatunk: ha eltérünk a tervezett úttól, és a „délutáni séta a nagymamához” helyett leállunk beszélgetni a farkassal, akkor „Újratervezem az útvonalat” figyelmeztetést kapunk. Ilyen figyelmeztetés lehet

• rossz közérzet

• pénzügyi hiány

• betegség vagy baleset

• kapcsolataink romlása stb.

Ilyenkor tedd föl magadnak a kérdést: Eltévedtem? Vagy csak elértem kislánykori céljaimat, és most nem tudom, hogyan tovább?

Arra kérlek, vedd a bátorságot, hogy fölülbíráld a GPS-ed, ha az nem a kedvező irányt mutatja! (A kedvező nem mindig a legrövidebb!)

Frissítsd a szoftvert! Lehet, hogy a programozáskor még nem is szerepelt a te célod a térképen. Újratervezni mindig lehet; a – látszólag – zsákutcában is!

A táblázatokban és a térképeken nincsenek virágok, pillangók és szivárvány. Döntsd el, hogy neked az élmény vagy az idő a fontosabb… esetleg összhangba lehet-e hozni a kettőt! A GPS az újratervezésnél nem a célt változtatja!!! Te se vedd le a szemed a célról!

X Itt vagy te, betápláltad a célállomást… az ahhoz vezető utak száma végtelen! Mielőtt elindulsz, tudnod kell, hogy valami elől menekülsz, vagy valami felé törekszel? Ha ezt tisztázod magadban, az útjelző táblák a segítőid lesznek az útelágazásoknál.