Nemrég küldtem egy levelet három kérdéssel:
1. Melyik a kedvenc kávéd?
2. A kávézás nálad rutin vagy szertartás?
3. Van-e számunkra egy jó, kávés recepted, amit szívesen megosztanál velünk?

A válaszadók 30%-a a 3in1 ganodermás kávét szereti legjobban. 1/4-ük az új Cream kávéra szavazott, 1/6-uk a Black-re. 1-1 szavazatot kapott a Cocozhi és a Zhi Mocha. Ketten nem kávéznak .
Örömteli, hogy a kávézók 80%-a szertartásosan kávézik, de a 20% között is volt olyan, aki ezt írta: „Általában szertartás, de ha sietek, akkor rutin, viszont mindent elkövetek, hogy ekkor is szertartásszerű legyen.”

Érdekes gondolatok Petrától:
Törekszem arra, hogy szertartás legyen számomra és minél tovább tartson a kávézás mámorító lebegése. Ami nagyon ízlik, az után még mindig cuppogok (gyerekkori jó szokásom). Kávézás közben is megesik nemegyszer. Reggel könnyebben indul a „motor”, és amit esetleg kevésbé látok szépnek, azt könnyebben tudom utána a helyes meder felé terelni a fejemben. Mondhatom, hogy mankóm lett pszihikailag és fizikailag is (a nagyon alacsony vérnyomás nagy segítője). Szoktam volt mondani, hogy utána kinyílik a szemem is. Drog, energiaital: a szervezetünkre mégsem káros.


És egy elgondolkodtató kérdés: „Mi lenne, ha emberekkel is leülnék kávézgatni?” (…)

Köszönöm a recepteket, mindegyik érdemes a kipróbálásra!

Kávés grill álom (Batta Mónika):

1 kg bármilyen sertés- vagy marhahús (ha lehet inkább a húsosabb fajta)

PÁC:
1 csomag DXN Black Coffee (1 dl víz)
2 dl fehérbor (ízlés szerint édes, száraz)
3 ek. méz
1 tk. currypor
1 kk. chilipor (aki erősebben szereti, többet is tehet bele)
½ citrom leve

A húst felszeletelem, kissé átütögetem, besózom.

PÁC:
A kávét feloldom a vízben, hozzákeverem a bort, a mézet, a curry- és chiliport, végül a citrom levét.

A hússzeleteket beteszem egy zacskóba, majd ráöntöm a páclét. Alaposan átgyúrom, átdörzsölgetem, hogy az ízek jól beférkőzzenek a hús pórusaiba. Lezárom, és egy napra (de lehet akár 2-3 napra is) a hűtőben érlelem.

Elkészítése hagyományos grillsütéssel történik.
A páclevet tűzálló tálba teszem, kevés liszttel besűrítem és a hús mellé tálalom.
Puha kenyérrel és idénysalátával kínálom.

Jó étvágyat! Kávéillatú szép napot!

Kávés muffin (Vajda Ági):

Hozzávalók:
2 zacskó Black kávé
2-3 kanál tej

15 dkg vaj
15 dkg cukor
2 db egész tojás
10 dkg liszt
5 dkg őrölt dió
1 púpos kávéskanál sütőpor

Elkészítés:
A kávét, tejet összekeverem, és félreteszem.
Krémesre keverem a vajat, cukrot, hozzáadom az egész tojásokat, lisztet, amiben elkevertem a sütőport és a kávés tejet. Ha nagyon sűrű, tejjel hígíthatom.
20 percig sütöm. (5 percig erős, 15 percig közepes)

Kész is a desszert!

Iskolás korunkban hosszú beszédek vagy szereplések előtt cukros tojássárgáját ettünk, mert azt mondta a tanár néni, hogy az jót tesz a hangszálaknak. A következő webkonferencia előtt, amit én tartok (júl. 28-án, este 8-kor), ki fogom próbálni Tamás receptjét:
„Nyers tojássárgáját kikeverek cukorral habosra és azt öntöm fel kávéval.”

A belépőjegyet a szeptemberi szemináriumra Batta Mónika nyerte. A találkozáshoz szívből gratulálok!