+36202538924

A Szerepeink, játszmáink című webkonferencia harmadik része.

Igazából nincs olyan, hogy elrontottam… hacsak nem szándékosan a rosszat választottam. Inkább így fogalmaznék: az akkori tudásom szerint a lehető legjobbat cselekedtem. A felelősség ott kezdődik, ha már sok utat, sokféle megoldást, sokféle módszert ismersz.

A gyerekeknél a megértés helyét még a cselekvés foglalja el, és ez annál inkább így van, minél erősebbek az érzései. Lehet, hogy egy felnőtt hatására másképp fogalmaz, de valójában nem azt gondolja, hogy az ember azért sír, mert szomorú, hanem csak azt, hogy sír. Az ember nem azért verekszik, tör-zúz vagy némul el, mert dühös, hanem csak teszi, amit tesz. A felnőtt kiengesztelésére elkezdi megmagyarázni, mit miért csinál, megtanul taktikázni, egyre kifinomultabb módszerekkel igyekszik elérni a céljait. Egy ízig-vérig nő készlettára végtelen!

Kezdetüket veszik a játszmák…

Egy egyszerűnek, ártatlannak tűnő kérdés:

–      Hány pontod volt a múlt hónapban?

A Felnőtt én-állapotban lévő, jól körülírható válasz: 6312.
szimmetrikus

Felnőtt a felnőtthöz… vége a játéknak, beszélgethetünk az időjárásról.

De mi imádjuk bonyolítani a helyzeteket és ezzel együtt az életünket! Hiszen az sem mindegy, ki kérdezi!

Mentegetőzés a szponzor felé: – Tudod, szponzi, azért csak ennyi… (a folytatást a fantáziátokra bízom)

Irigykedést keltve a keresztvonal felé: – Kétszer annyi, mint a múlt hónapban.

Visszakérdezve az alsó vonalad felé: – Az én pontjaim száma milyen hatással van a te pontjaidra?

 

Egyik válasz sem jó vagy rossz, de mindegyik egy játszma kezdete, mert nem a megszólított felnőtt lendül akcióba.

duplafeneku

Rejtett tranzakció akkor fordul elő, ha valaki mást mond, mint amit gondol. Mindig ez képezi a játszma alapját, és különösen érdekes, mert félrevezető. Van egy társadalmi (nyílt) és egy pszichológiai (rejtett) szintje. Fontos a társadalmi és a rejtett szint eltérésének felismerése, mivel ha meg akarjuk érteni, vagy jósolni valaki viselkedését, a rejtett szintet hasznosabban tudjuk használni, mint a nyíltat.

Annak, hogy mást mondunk, mint amit gondolunk, jelentős oka az, hogy általában szégyelljük Gyermekink vagy Szülőink vágyait, érzéseit. Mégis követjük ezeket a vágyainkat, kifejezzük ezeket az érzéseinket, miközben úgy teszünk, mintha az ellenkezőjét csinálnánk. Például inkább gúnyosan mosolygunk, mint hogy nyíltan kifejeznénk haragunkat, vagy félelmünkben inkább ellentámadásba lendülünk, mint hogy bevallanánk érzéseinket.

A rejtett tranzakció iskolapéldája a flört:

Fiú: – Gyere át hozzám, igyunk meg egy kávét! (F→F) = Szeretnék lefeküdni veled. (Gy→Gy)

Lány:  – Az nagyon jó lenne, az enyém épp elfogyott.  (F→F)

= Alig várom. (Gy →Gy)

Előre látható kimenetel. Függöny legördül!

2. variáns:

Fiú: – Gyere át hozzám, igyunk meg egy kávét! (F→F) = Szeretném, ha regisztrálnál a csapatomba. (Gy→Gy)

A lány (gyanútlanul, mert még nem tudja, hogy a fiú belépett a DXN-be, és most munkatársakat toboroz): – Az nagyon jó lenne, az enyém épp elfogyott. (F→F) = Ez a múltkor is bejött! (Gy →Gy)

Csakhogy itt most valami nagyon megváltozott…

H + GyP → V + Á + Sz + Ny

H = Horog

GyP = Gyenge Pont

V = Válasz

Á = Átváltás

Sz = Szembesülés

Ny = Nyereség

A képlet szerint minden játszma azzal indul, hogy a kezdő játékos (a mi példánkban a fiú) kiveti a Horgot. Játszma akkor és csak akkor jön létre, ha a megszólított személyiségben létezik olyan Gyenge Pont, amelybe a Horog beakadhat. Kivételesen nem az, amire gondolsz! A lány gyenge pontja (MLM-es szakszóval: nyomógombja) ugyan a kávé (naná! a miénk is!), de szegénynek később valószínűleg szembesülnie kell a marketingtervvel… (Olyan szép az új Starter Kit!)

Én bízom főhősünk találékonyságában és a nyereséges végkifejletben!