+36202538924

Hajháló és világháló, avagy Háziasszonyok a neten című webkonferencia 5. része

Eltöröl, feltöröl, letöröl, áttöröl… egy vérbeli háziasszony szótárában mindennapos kifejezések. A „kitöröl”-nek már lehet némi érzelmi színezete, hiszen a nőt az emlékei éltetik (vagy űzik a depresszió felé).
Nagyon szerettem ceruzával rajzolni, ezért is választottam főiskolán a rajz szakot. De volt egy visszatérő rémálmom: reggelre valaki kiradírozta a legszebb képeimet…

Emlékeztek még a jó öreg radírra? Fehér Klárának van egy kis története A csodálatos radírgumiról.
„Kaptam apukától egy radírgumit, szép zöldet. Ha ceruzával írok valamit, és el akarom tüntetni, csak jól, jól, jól meg kell dörzsölni: és volt írás, nincs írás. Mint a varázslatban. Csak nagyon kell vigyázni: nem szabad túl sokat radírozni vele, mert kilyukad az irka.
De én olyan csodálatos radírt szeretnék, amivel nemcsak azt lehet kiradírozni, amit leírtam, hanem azt is, amit kimondtam. Mert ha volna egy ilyen radírom, akkor kiradíroznám, hogy Ferinek azt mondtam: te utálatos hülye. Meg: te irigy kutya. És azt is kiradíroznám: nem fogok játszani veled, és add vissza a focimat! De az ilyen csodálatos radírgumival se szabad nagyon sokat radírozni, nehogy kilyukadjon a barátság.”

BACKSPACE
Windows: Visszafelé lépkedés a könyvtárak között
Word: Visszafelé törlés karakterenként vagy kijelölés utáni törlés
DELETE
Windows: Állomány törlése.
Shift-tel kiegészítve véglegesen töröl, vagyis az állomány nem kerül a kukába.
Word: A kurzor után található szöveg karakterenkénti vagy kijelölés utáni törlése

Merész képzettársítással a Backspace-szel a múltunkat, a Delet-tel a jövőbeli terveinket lehet „kiradírozni”, törölni.
Lépésenként, mert úgy – bár hosszabb, de – kevésbé fájdalmas.

Ha egész fájlokat akarunk törölni, a gépünk jótékonyan bepróbálkozik: „Biztos, hogy eltávolítja az ilyen és ilyen nevű mappát, és teljes tartalmát a Lomtárba kívánja dobni?” Na, ez az a pont, amikor a kiselejtezésre váró cuccaink nem a kukába kerülnek, hanem fölhordjuk a padlásra. Igen ám, de egyszer megtelik a padlás!
A padlás, a Lomtár ürítésével nagy helyek szabadulhatnak föl, és nagy hegyek gördülhetnek le a szívünkről.
Nekem van egy barátnőm, aki nem őrizget fölösleges kacatokat, a SHIFT+DELETE gomb megnyomásával végleg eltünteti a kijelölt elemeket. Néha hallgatok rá…

Korunk Hamupipőkéi! Tanuljátok meg szétválasztani az értékes dolgokat az értéktelenektől, a barátokat a képmutatóktól! Ne féljetek használni a Backspace gombot, ha meg akartok szabadulni a múlt terheitől! És amit el kell engedni, annak nyomjátok a Shift+Delete-et!