Bevallom őszintén, először kételkedve fogadtam a ganoderma gomba jótékony hatásait ecsetelő cikkeket. Orvosként szinte naponta találkozunk csodát ígérő táplálékkiegészítőkkel, gyakran betegeink kérik ki véleményünket a különböző gyógyhatású készítményekkel kapcsolatban. Innen is ered a szkepticizmus, hiszen sok esetben a jótékony hatások nem bizonyítottak, és a betegek által remélt gyógyulás vagy javulás is elmarad.
Amikor az orvosi szakirodalomban utánaolvastam a Ganoderma lucidumnak, magam is meglepődtem, annyi tudományos tény támasztja alá a gomba jótékony hatásait. Hatásspektruma rendkívül szerteágazó. Íme pár, orvosilag alátámasztott tény a külföldi szakirodalomból:
• a ganoderma hatóanyagai, az oxigenizált szterolok gátolják a koleszterin szintézisét, ezáltal a koleszterinszintet csökkentik
• epidemiológiai vizsgálatokban bizonyított, hogy a gombát fogyasztók esetében szignifikánsabb kisebb számban fordulnak elő daganatos betegségek
• a gomba hatóanyagai serkentik az immunrendszer működését
• védőhatást fejt ki oxigénhiányos és reoxigenizációs sérülésekben
• bizonyos idegrendszeri folyamatokban gátolja a sejtsérülést (a dopaminerg neuronok degenerációját gátolja)
A tudományosan meglapozott tények a gomba jótékony hatásai mellett szólnak, azonban a ganoderma gomba fogyasztása előtt minden esetben kérje ki a kezelőorvos véleményét, és soha nem a hagyományos, orvosilag javasolt terápia helyett, hanem annak kiegészítéseként javasolt fogyasztása.

Dr. Csuth Ágnes
Vital Balance Életmódközpont